Business Analytics met maatschappelijke impact.

Project details

Client

Stichting de Broekriem

Date

26 October, 2018

Category

BI, Management Consulting, Dashboarding

Met de ontwikkeling van slimme dashboards kan Stichting DeBroekriem werkzoekenden in Amsterdam straks nog beter aan een baan helpen. Een mooi project én een goeie leerschool voor de betrokken professionals van ConQuaestor. Soms kun je als werkzoekende wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als je na een lange tijd ineens zonder werk zit of als je net van school komt. Dan kun je terecht bij DeBroekriem, een platform dat je helpt om je sollicitatieskills te verbeteren, je netwerk te vergroten en nieuwe mensen te ontmoeten. In de afgelopen jaren verzamelde DeBroekriem veel data over haar leden en activiteiten, bijvoorbeeld de meer dan 500 events die de stichting jaarlijks door het hele land organiseert. DeBroekriem wilde meer met al die gegevens doen: welke nuttige inzichten zou ze eruit kunnen halen om nog effectiever te werk te gaan?

Betrokkenheid

ConQuaestor nam de handschoen op binnen het kader van social return on investment (SROI)-initiatieven van de gemeente Amsterdam. “Het project bij DeBroekriem geeft ons de kans om maatschappelijke impact te hebben met onze core business: de ondersteuning van professionals met een achtergrond in finance en business analytics. Daarbij kunnen we ook onze expertise en ervaring delen als arbeidsbemiddelaar en onze kernwaarde betrokkenheid in de praktijk brengen”, vertelt Amal Bouna, Business Manager bij ConQuaestor.

“Dit project geeft ons de kans om maatschappelijke impact te hebben met onze core business.”

Amal Bouna, Business Manager, ConQuaestor

Direct inzicht

Een team van ConQuaestor is bij DeBroekriem aan de slag om dashboards te ontwikkelen met de business analytics-software Microsoft Power BI. Doel van de dashboards is de organisatie snel en eenvoudig inzicht te geven in de aantallen en het profiel van de deelnemers aan de activiteiten: bijvoorbeeld hoe oud ze zijn, wat hun opleiding is en uit welke regio ze komen. Maar ze laten ook zien welke en hoeveel activiteiten mensen hebben gevolgd voor ze een baan vinden.

Toveren met data

“De professionals van ConQuaestor toveren met data. We zien straks wat goed en minder goed werkt.”

Pieter Vermeer, oprichter DeBroekriem

Pieter Vermeer, oprichter van DeBroekriem, is blij met het werk van de ConQuaestor-professionals. “Het zijn echte datamannen. Ze toveren met gegevens en maken grafieken, kaarten en tabellen om ons waardevolle informatie te bieden. Het echte analysewerk moet nog gebeuren, maar we zien straks wat goed en wat minder goed werkt. Dat zal ons helpen werkzoekenden in Amsterdam nog beter van dienst te zijn”, zegt hij. DeBroekriem kan de informatie bovendien gebruiken om te laten zien hoe succesvol haar aanpak is. Dat is belangrijk naar de gemeentes waar de stichting mee samenwerkt, zoals Amsterdam, maar ook om gemeentes aan boord te krijgen die het initiatief nog niet ondersteunen.

Blijven helpen

Een van de ‘datamannen’ waar Vermeer op doelt, is Jeroen Ganseij, finance professional bij ConQuaestor. Samen met senior business analyst Rombout Veldhoven en Elias Soume is hij met veel enthousiasme in de data van DeBroekriem gedoken. “We hebben verschillende dashboards gemaakt. Ze zijn heel dynamisch en interactief, je kunt de gegevens vanuit allerlei invalshoeken bekijken en steeds dieper op details doorklikken. Ontzettend leuk om te doen, omdat je mensen helpt die in een moeilijke situatie zitten, maar ook heel leerzaam. We hebben bijvoorbeeld de data van DeBroekriem verrijkt met externe gegevens die een andere structuur hadden. Daar had ik geen ervaring mee, het was best lastig.”

“De opdracht bij DeBroekriem is nuttig voor mij, want analytics is de toekomst in finance.”

Jeroen Ganseij, medior finance professional, ConQuaestor

Het project heeft Jeroen geholpen om zich verder te ontwikkelen. “De opdracht bij DeBroekriem is een heel nuttige ervaring. Zeker omdat analytics de toekomst is, je wilt als finance professional niet afhankelijk zijn van data-analisten. Ik ga nu aan een andere opdracht beginnen, maar als het kan wil ik graag een paar uur per week bij dit project betrokken blijven.”