One Week Report Make-over - Koppert - ConQuaestor
Werken met ConQuaestor » Cases »

One Week Report Make-over – Koppert

24 juni 2020 Rens Schipper & Omesh Debipersad
One Week Make-over bij Koppert - ConQuaestor

In één oogopslag inzicht in de cijfers

Veertig winst- en verliesrekeningen geconsolideerd in Excel… Haal daar maar eens goede inzichten uit. Met onze nieuwe service ‘One Week Report Makeover’ lieten we Koppert Biological Systems in een week tijd zien hoe het ook anders kan. Met visuele dashboards die direct helder inzicht in de cijfers bieden. Onze ‘proof-of-concept’ werd warm ontvangen. We mochten direct aan de slag om het verder uit te werken.
Koppert produceert duurzame oplossingen voor de teelt van voedsel- en siergewassen. Denk aan hommels voor een natuurlijke bestuiving of de inzet van natuurlijke vijanden om plagen te bestrijden. Het wereldwijde bedrijf is actief in zevenentwintig landen die allemaal hun eigen, uitgebreide winst- en verliesrekening opstellen. Al die cijfers worden in een reeds geavanceerde Excel-oplossing geconsolideerd. Zo maakt Koppert de totale resultaten goed inzichtelijk. Door de sterke groei wordt de analyse op detail niveau echter steeds lastiger. Om bijvoorbeeld de cijfers per land, product of kostensoort te zien, moet je door heel wat tabjes en tabellen heen scrollen.

Business managers kunnen zelf ook eenvoudig inzicht krijgen in analyses

In één week hebben we een model ontwikkeld met Microsoft PowerBI, daarin alle cijfers uit de Excel-sheet samengebracht en interactieve, visuele dashboards gemaakt. Deze dashboards geven in een oogopslag inzicht in belangrijke prestatie-indicatoren van Koppert. Dat zijn bijvoorbeeld de omzet, kosten en marges overall, maar ook de resultaten per land, dochteronderneming of product. Staat er een meter of cijfer in het rood? Dan is een analyse nu een stuk sneller en overzichtelijker door de juiste visualisatie van de resultaten. Bijvoorbeeld door visueel op een landkaart in de dashboard te zien hoe de resultaten van het land zijn geweest, weet je snel waar de grote verschillen zijn geweest. Door op het land te klikken, krijg je overzichtelijk de resultaten van het land te zien. De analyse wordt zo vergemakkelijkt. Op deze manier is Koppert niet meer afhankelijk van alleen de bedrijfsanalist om cijfers te duiden, maar kunnen de Business Managers zelf ook inzicht krijgen in de analyses.

“Je duikt snel dieper in een probleem.”

Groen licht voor bouwen interactieve visuele dashboards

Na de presentatie van onze proof-of-concept kregen we al snel het groene licht om door te gaan. Dat was eind september. Een maand later konden we het definitieve resultaat opleveren. Daarmee is het ook mogelijk om op elk moment te switchen van jaar-, naar kwartaal- en maandcijfers. En je kunt er gemakkelijk voorspellingen mee maken of resultaten vergelijken. Hoe zijn de prestaties bijvoorbeeld in vergelijking met vorig jaar? En hoe verhouden de gerealiseerde cijfers zich tot het budget?
Koppert is blij met de dashboards. We kregen als feedback dat ze er niet alleen mooi uitzien, maar ook snel werken. Nu gaat het bedrijf er in de praktijk mee aan de slag. Wij zijn benieuwd naar de ervaringen en werken graag mee aan een volgende stap!

Beter zicht op uw bedrijsresultaten?

Boudewijn van den Dool, ConQuaestor
Boudewijn van den Dool
Manager Competence Center Business Analytics

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.