Collin Gorissen - ConQuaestor
Werken bij ConQuaestor » Ervaringen »

Collin Gorissen

ANALIST NEEDS
SOCIAL SKILLS

Business Analyst ConQuaestor portret Collin Gorissen
Collin Gorissen
Business Analyst bij BAM

Sinds een half jaar werk ik via ConQueastor bij BAM. Niet op een IT-afdeling maar midden tussen de inkopers, mensen die voor miljoenen aan beton inkopen. Zij hebben specifieke kennis van de supply chain; het is mijn taak om die kennis beschikbaar te maken voor de hele organisatie, in een vorm die het mogelijk maakt er diepgaande analyses op los te laten.

Data verzamelen van Groningen tot Maastricht

Dat is geen eenvoudige opdracht bij een bouwbedrijf dat door de jaren heen decentraal veel kennis heeft verzameld. We werken nu vooral aan het verbeteren van de datahygiëne. De gegevens zitten overal verstopt in de organisatie, letterlijk van Groningen tot Maastricht. Regelmatig ben ik op andere vestigingen te vinden, vraag veel rond en doorzoek databases. Voor één dashboard gebruik ik bijvoorbeeld vijf verschillende bronnen in vijf systemen die niet met elkaar verbonden zijn. Ik hou wel van een uitdaging.

Confrontaties met kritische inkopers

Het is geen functie waarin je alleen maar achter je pc zit. Dat wil ik ook niet. Ik moet weten wat mijn collega’s nodig hebben. Wat willen ze bereiken, wat moet een analyse opleveren? De helft van mijn tijd besteed ik aan het voeren van gesprekken. Een dashboard wordt pas goed als het een paar confrontaties met een kritische inkoper overleeft.

En kritisch zijn ze. Als ze iets slecht vinden, zeggen ze dat recht in je gezicht. Je moet daar tegen kunnen en hun scepsis begrijpen. Zo’n analyse, klopt die wel? Hoe kom je aan die data? Cijfers moeten te herleiden zijn. Nu weet ik echt wel wat ik doe; kloppende analyses maken is mijn vak. Ervoor zorgen dat mensen die analyses vertrouwen hoort daar ook bij.

Een blijvende indruk achterlaten

Bij ConQuaestor volg ik het traineeship Business Analytics waarin ik veel leer over tooling, data-analyse en visualisatie. Die kennis implementeer ik direct bij BAM. Inkopers zijn geen techneuten – die willen gewoon op een makkelijke manier gegevens uit een database halen. Ik vind het leuk om iets voor ze te programmeren en een visueel dashboard te bouwen waardoor hun werk eenvoudiger wordt.

Als interim professional moet je net dat stapje extra doen. Je moet niet de houding hebben van een starre IT’er die de buitenwereld met een schuin oog aankijkt, maar mensen tegemoet treden. Het is dankbaar werk omdat ik iets toevoeg aan de organisatie. Je krijgt als gedetacheerde een korte periode de kans om mensen iets te leren, om je technische en inhoudelijke kennis in een organisatie te brengen. Daar kan het bedrijf, ook als je weer weg bent, verder op bouwen. Je wilt dat je als ConQuaestoriaan herinnerd wordt.

Wil jij als tijdelijke kracht ook een blijvende impact achterlaten?

bel mij