Data – lusten & lasten vanuit risk management perspectief - ConQuaestor
Risk Management » Data – lusten & lasten vanuit risk management perspectief

Data – lusten & lasten vanuit risk management perspectief

Data is het nieuwe goud voor organisaties

Data

Data – de lusten & lasten vanuit risk management perspectief

“Big data” is inmiddels een ingeburgerd fenomeen bij organisaties. Afgelopen decennium hebben organisaties enorme data sets tot hun beschikking gekregen door de technologische ontwikkeling op het gebied van data opslag. Zo ook in het financiële domein waarbij bedrijven waardevolle informatie opslaan over o.a. hun klanten en leveranciers. Data is het nieuwe goud voor organisaties door de enorme informatiewaarde en de kansen die het organisaties biedt om beter in te spelen op de vraag van de klant. Data beperkt zich voor bedrijven niet tot de potentie om meer omzet te maken, maar ook op het gebied van klanttevredenheid kan vooruitgang geboekt worden door de verkregen inzichten uit klantdata. Dit zijn voorbeelden uit de praktijk van de lusten van data.

De lasten vinden we terug op het gebied van de beveiliging van de (financiële) data en de risico’s die het met zich meebrengt. In internationale context is de data beveiliging het vakgebied van “information security”. Information security risks zijn de risico’s op het snijvlak van finance, IT en data. In het geval van “out-of-control” zijn over deze risks kan dit resulteren in vervelende financiële en/of reputationele gevolgen.
In de afgelopen jaren is de wet- en regelgeving toegenomen omtrent data waarvan de GDPR, oftewel de AVG, het meest duidelijk voorbeeld is. Organisaties dienen er zorg voor te dragen dat persoonsgegevens niet op straat komen te liggen door een datalek.
Het speelveld is groter en de krachten zijn sterker dan ooit rondom (financiële) data beveiliging. Dit resulteert in een hogere risk exposure voor organisaties als de significante risico’s niet bekend zijn bij de beleidsmakers of daar niet voldoende maatregelen voor zijn getroffen in de data governance. Risk management op de data governance is een must!

Wat kan ConQuaestor betekenen voor organisaties?

De Self Risk Assessment (SRA) van ConQuaestor identificeert de risico’s van de organisatie voor de data beveiliging en de persoonsgegevens. Aan de hand van deze uitkomsten stellen we de volwassenheid vast van het risk management op de data beveiliging en persoonsgegevens. De opgedane inzichten resulteren in adviezen om het risk management beleid te optimaliseren om zo niet-wenselijke scenario’s te voorkomen.

Het risico van uw databeveiliging en persoonsgegevens identificeren? Dan neem contact op!

Marc Kumar - Business Manager ConQuaestor
Marc Kumar
Manager Competence Center Risk Management

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.