Risk Management - ConQuaestor
Risk Management

Risk Management

Risk Management: in control van uw organisatie

ConQuaestor College Tour - Data Driven Decicion Making

U bent pas echt ‘in control’ als u ook de risico’s die op uw organisatie afkomen goed in beeld heeft. Dat vraagt voortschrijdend inzicht. Natuurlijk is iedere organisatie anders. De omvang, sector, economische stand van de zaken, aard van de risico’s en mate van volwassenheid van het risicobeleid verschillen. Dit maakt de inrichting van risicobeheer tot maatwerk: iedere organisatie identificeert, beoordeelt, mitigeert en monitort risico’s op passende wijze. Dat geldt ook voor de invulling van Risk Management op het gebied van finance, data beveiliging (information security), persoonsgegevens en IT. Hoe beheerst u daar de risico’s?

Risk Management binnen finance vergt duidelijkheid

Vaak is de rol van Risk Management binnen finance niet helder. De taken en werkzaamheden voor risicomanagement (2e lijns) liggen bijvoorbeeld bij de controllers (1e lijns) of zelfs bij audit (3e lijns). Er is dus sprake van een vermenging van taken en dat kan resulteren in een onjuiste functiescheiding. Maakt dat uw risicobeleid ook minder effectief? Dit hangt af van de context waarin uw organisatie opereert. Er moet in ieder geval duidelijkheid zijn over de significante risico’s. Net als over de beheersmaatregelen die het senior management daarvoor heeft genomen. ConQuaestor helpt uw organisatie met Risk Management in het financiële domein: van het opzetten van beleid tot de dagelijkse operationele uitvoering van de risk management werkzaamheden.

Succesvol risicobeleid: waar moet u rekening mee houden?

Het continu monitoren van risico’s levert waardevolle inzichten op voor de besluitvorming rond Risk Management. Dit geldt zowel op senior management niveau als in de dagelijkse operaties. Het is belangrijk om het eigenaarschap van risico’s en de besluitvorming daaromheen op de juiste plek in uw organisatie te leggen. Zijn alle risico’s daarmee meteen gemitigeerd? Nee! Bij het succes van uw risicobeleid spelen verschillende factoren een rol:

  • Het seniormanagement is verantwoordelijk voor de implementatie van een effectief risicobeleid;
  • De proceseigenaren binnen uw organisatie zijn zich bewust van risico’s;
  • Er is voldoende inzicht in significante risico’s rondom uw kernprocessen;
  • De opzet en werking van uw beheersmaatregelen verkleinen risico’s;
  • Het seniormanagement weet vooraf wat de reactie op een risicovolle gebeurtenis is.

in control

Verder praten over onze dienstverlening?

Marc Kumar - Business Manager ConQuaestor
Marc Kumar
Manager Competence Center Risk Management

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.