Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

ConQuaestor is onderdeel van

dropdown

Competence Circles

Overzicht Competence Circles

Voor snellere ontwikkeling van onze finance professionals en betere match met opdrachtgever

ConQuaestor heeft als motto: improving your performance. Een slogan die zowel betrekking heeft op de finance professional als op de organisatie waar de professional gaat werken. Om die belofte verder te verstevigen, gaan we werken met Competence Circles en Competence Cards. Een zeer inzichtelijke methode om te bepalen waar een finance professional, van trainee t/m principal, staat qua ontwikkeling en op welke punten hij zich verder wil ontwikkelen. En een methode die opdrachtgevers helpt bij de selectie van de financials professional met de gewenste competenties.  

Wat zijn Competence Circles?

Het werkgebied van onze finance professionals concentreert zich op drie deelgebieden: Finance & Control, Risk & Control en Business Analytics. Drie deelgebieden die elkaar deels overlappen én die continu in ontwikkeling zijn. De specialist in Risk & Control zal dus ook iets moeten weten van Business Analytics en van Finance & Control. En regelmatig bijgeschoold moeten worden in z’n eigen specialisme. Vanuit die specialisatie treden ze toe tot een van de drie Competence Circles.  

De kracht van Competence Circles

Het werken met Competence Circles geeft onze finance professionals de mogelijkheid om zich specialistisch te ontwikkelen zonder de algemene ontwikkelingen binnen finance uit het oog te verliezen. Samen met de collega-specialisten komen ze regelmatig bijeen voor het volgen van vakinhoudelijke ontwikkelingen. Dat kan zijn het volgen van een opleiding, het behalen van een certificaat, een presentatie van een gastspreker of het onderling delen van de aanpak van specifieke projecten uit de dagelijkse praktijk.  

Daarnaast worden er bijeenkomsten georganiseerd waar alle finance professionals welkom zijn, omdat hetgeen er behandeld wordt een meer algemeen karakter heeft. 

Voor finance professionals die zich meer algemeen willen ontwikkelen of willen toegroeien naar een overkoepelende managementfunctie staan de meer algemene bijeenkomsten ook open voor professionals uit de twee andere Competence Circles. Voordeel is dat zij vanuit hun eigen expertise aanvullende ervaringen kunnen delen met de specialisten. 

Maar met alleen vakinhoudelijke kennis komen ze er niet. Soft skills en persoonlijke ontwikkeling zijn zeker zo belangrijk. Dus ook op dat vlak krijgen de professionals kans zich te ontwikkelen.  

Deze opzet zorgt voor een uitgebalanceerd en samenhangend aanbod in de ontwikkeling van de finance professional. Wie wil kan zich verregaand specialiseren of zich breed algemeen ontwikkelen. 

Ontwikkelen binnen een Competence Circle  

Voor ieder domein zijn er Circle Contents vastgesteld. Dit zijn de onderwerpen/vakgebieden die centraal staan binnen een Competence Circle. Zo weten de professionals welke competenties en kennis ze voldoende hebben ontwikkeld en waar ze nog aan moeten i.c. kunnen werken. 

Competence Circles

 Binnen de Competence Circles worden informatie, kennis en vaardigheden gedeeld, onderverdeeld naar: 

  • Vakkennis en techniek 
  • Soft controls 
  • Praktijkervaring 

Dit zorgt voor een uitgebalanceerd en samenhangend aanbod per Circle Content. 

Competentieprofiel vastleggen in Competence Card

Nu we de voorwaarden hebben bepaald is het zaak te bepalen waar de wensen van onze professionals liggen. En hoe het huidige en gewenste competentieprofiel eruit ziet. Dit verwerken we in een Competence Card. Een profiel op basis van een mix van kennis, kunde en vaardigheden per Competence Circle waar de professional al over beschikt én een mix waar de professional zich verder in zal moeten of willen ontwikkelen.  

Dat moeten kent hierbij twee kanten. Allereerst vragen wij van al onze professionals, afhankelijk van hun senioriteit, een basisprofiel. Simpelweg om als volwaardig interim finance professional te kunnen functioneren. Ook de overgang van junior naar medior en van medior naar senior vraagt om aanvullende kennis en vaardigheden. Daarbij kunnen bepaalde opdrachten en/of opdrachtgevers om aanvullende kwalificaties vragen. Wil een professional voor een dergelijke opdracht in aanmerking komen, en daarover nog niet beschikken, dan biedt ConQuaestor dat ontwikkeltraject binnen de Competence Circles aan.  

Beter matchen met de Competence Card

Het werken met Competence Cards biedt bij het koppelen van de juiste kandidaat aan de juiste opdracht diverse voordelen:  

  • Op een uniforme wijze wordt van de finance professionals vastgesteld in hoeverre ze voldoen aan de kwalificaties die nodig zijn voor het goed uitvoeren van de opdracht.
  • Ze geven op een overzichtelijke, visuele manier de ontwikkeling van de competenties van de professional weer.
  • De Competence Card is voorzien van Competence Goals, dit maakt op heldere wijze inzichtelijk aan welke competenties de professional moet gaan werken. Het geeft aan welke cursussen, e-learnings en workshops die moet volgen en welk type opdracht de ontwikkeling van de professional ondersteunt.
  • De opdrachtgever krijgt, aanvullend op een cv, een duidelijk beeld over welke mix van competenties de voorgestelde professionals bezitten wat de keuze voor best-fit professional vereenvoudigt.

Door de uniforme opzet van de Competence Cards fungeren ze ook als praatplaat richting de opdrachtgever. Die kan nu veel concreter aangeven wat hij voor een specifieke opdracht zoekt in een finance professional. Het gesprek gaat verder dan gewenste ervaring en opleiding, het voert richting competenties.  

Competence niveaus 

Op de Competence Card wordt het competentieniveau op de verschillende onderdelen weergegeven. Ze kennen de volgende niveaus:  

  • Champion: de competenties van de finance professional zijn op expert-niveau 
  • Professional: de competenties zijn op allround professional niveau
  • Core elements: de competenties zijn op basisniveau 

Het is overigens niet zo dat we ernaar streven dat al onze professionals op alle onderdelen op champion-niveau zitten. Dat is, gezien de snelle ontwikkelingen binnen het vakgebied, ook niet haalbaar. Uitgangspunt is dat de professional voldoet aan de kwalificaties die nodig zijn voor het uitvoeren van een specifieke opdracht. Iedere opdracht vraagt om andere kwaliteiten. Aan de opdrachtgever de taak om te bepalen welke kwalificaties er nodig zijn en aan ConQuaestor om daar de juiste kandidaat bij te vinden.  

Competence Circle Cyclus

Juist omdat de ontwikkelingen binnen finance zo snel gaan, is het belangrijk om de competenties jaarlijks te evalueren en waar nodig aan te passen. Denk aan nieuwe digitale programma’s die op de markt komen, die de professional onder de knie moet krijgen. Terwijl andere programma’s van de markt verdwijnen, waarvoor een certificaat niet langer nodig is. Hetzelfde zien we bij bepaalde theorieën die hun intrede doen of verouderd blijken en learnings die we trekken uit cases. 

We herijken de Competence Circles en de bijbehorende Circle Content aan de hand van onderstaande Competence Circle Cyclus. 

Overzicht Competence Circle Cyclus

 De stappen van de Competence Circle Cyclus zijn als volgt: 

  1. Door het jaar heen worden de ontwikkelingen in de markt op de voet gevolgd. Daarbij vragen we onze professionals welke ontwikkelingen zij zien en wat dat voor consequenties heeft voor de uitvoering van hun opdrachten. Nieuwe competenties worden toegevoegd en verouderde competenties verwijderd. 
  2. De opleidingscoördinator past het opleidingscurriculum waar nodig aan en gaat op zoek naar bijpassende opleidingen, cursussen en/of workshops. Als die niet voorhanden zijn, worden die samen met de senior consultants opgesteld. 
  3. De ontwikkelingen worden verwerkt in de verschillende Competence Circles. Waar nodig wordt de Competence Content aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen. 
  4. In overleg met de finance professional maken we de gewenste resultaatafspraken. Aan welke competenties moet de professional werken om bij te blijven in het vakgebied en om zich persoonlijk te ontwikkelen? En in welke deelgebieden wil hij zich verder ontwikkelen naar een hoger niveau? Of andersom, welk type opdracht ambieert de professional en welke competenties horen daarbij?
  5. Door het jaar heen evalueren we samen met de professional de competentiegroei. Loopt alles volgens planning? Blijft de professional op onderdelen achter? Of vraagt zijn of haar opdracht om aanvullende competenties?
  6. Die uitkomsten van die gesprekken vormen weer input voor stap één, het volgen van de ontwikkelingen in de markt. 

Voordelen van werken met de Competence Circles

Met de invoering van deze Competence Circles en bijbehorende Competence Cards zijn we beter in staat om onze finance professionals vakkundig voor te bereiden op de persoonlijke ontwikkelingen en op de ontwikkelingen in de markt. En het maakt het voor opdrachtgevers eenvoudiger om aan te geven aan welke voorwaarden een professional moet voldoen om de opdracht goed te kunnen uitvoeren.  

Omdat een opdracht vraagt om professionals die over verschillende kwaliteiten en competenties beschikken, wordt het nu eenvoudiger om het juiste team samen te stellen. De opdrachtgever geeft aan wat de opdracht behelst en wat de specifieke doelstellingen zijn. Samen met de business manager van ConQuaestor worden deze omgezet in competenties. Afhankelijk van de omvang van de opdracht worden daarbij een of meer finance professionals gezocht die (gezamenlijk) over de benodigde competenties beschikken.  

Doordat van al onze finance professionals een Competence Card is uitgewerkt is het nu veel eenvoudiger om de juiste kandidaten te vinden bij de juiste opdrachten. Ook dit als onderdeel van ons motto: improving your performance.    

Meer weten?

Meer weten over de Competence Circles? Of over de impact op onze professional? Dat kan door te bellen naar 030-8804441 of een bericht te sturen naar Martijn Bins (martijn.bins@conquaestor.nl).

Ben je finance professional en wil je weten welke mogelijkheden we voor jou hebben? Vraag het ons > 

Of maak gebruik van het contactformulier >