Storytelling – Must-have voor Business Controllers - ConQuaestor
Nieuws » Evenementen »

Storytelling – Must-have voor Business Controllers

datum volgt
Event Storytelling

Van inzicht naar actie

Het finance-vak verandert in hoog tempo. Dankzij Business Analytics komen we met data en analyses tot steeds meer nieuwe inzichten. Dat is mooi, maar die inzichten moeten worden omgezet in actie – pas dan creëer je waarde voor de organisatie. Als Business Controller weet je wat de cijfers betekenen, maar kun je ook het verhaal achter de cijfers begrijpelijk maken?

Storytelling: van aha-moment naar actie

De kunst van een verhaal vertellen is niet bij iedereen aangeboren. Het vraagt om bepaalde vaardigheden en competenties die je niet snel vindt bij een ‘blauwe’, analytische business controller. Cijfers liegen niet, waarom moet daar een verhaal omheen bedacht worden?

Cijfers zijn inderdaad objectief en betrouwbaar. Maar als business controller moet je ook kunnen overtuigen. Dan komt het op je persoonlijkheid aan en op een goed verhaal waarmee je jouw plan bovenaan het prioriteitenlijstje van de manager krijgt.

Driedaagse training Storytelling

De wereld, ook die van Business Controllers, vraagt om verhalenvertellers. In samenwerking met bureau Storydiggers ontwikkelden we een driedaagse training waarin onze eigen professionals en de business controllers van onze klanten leren hoe ze data kunnen visualiseren met storytelling.

Vorige editie
Op de eerste dag concentreerden vijftien business controllers zich op de hard skills van het vertellen van een verhaal. Hoe maak je mooie dashboards en grafieken? Hoe maak je een rapport makkelijk leesbaar? Welke tools zijn er?

De tweede dag werd voor de deelnemers een grotere uitdaging. Nu moesten ze duidelijk buiten hun comfort zone aan de slag. Aan de hand van principes uit de theater- en filmwereld leerden ze een verhaal te bouwen vanuit een zelfgekozen casus. Ze werkten met elementen als de held en de schurk, de schat en de obstakels op het pad erheen.

Controller als moderne business partner

Het zijn de bouwstenen van een verhaal. Sprookjes – een klassieke controller kan er helemaal niets mee. Die blokkeert volledig. Als jij als controller de stap wilt maken naar business partner, moet je dit wel kunnen. Het zijn skills waar we bij ConQuaestor naar zoeken in professionals. Hierin zit de toegevoegde waarde die we onze klanten willen bieden. De klassieke controller is binnen een paar decennia weggeautomatiseerd – de moderne business partner heeft een unieke, strategische rol.

Op dag 3 van de training Storytelling komt alles samen. Deelnemers vertellen het verhaal waaraan ze twee dagen hebben gewerkt. Ze vinden het spannend, maar het op een andere manier presenteren van de cijfers gaf ze ook nieuwe inzichten. Ook over zichzelf – dit is geen cursus presenteren, dit gaat meer over de binnenkant.

Dichtklappen en hakken in het zand

Spelen met Playmobil, in sprookjes denken: het zijn spelelementen die voor consciëntieuze controllers ver buiten hun comfort zone liggen. Doordat er buiten de comfort zone wordt gegaan, is de kans groot dat er mensen dicht klappen en met de hakken in het zand gaan. ConQuaestor bereidt de deelnemers voor op wat ze te wachten staat. Iedereen moet de ruimte en tools krijgen om zichzelf in eigen tempo te ontwikkelen. Maar ConQuaestor wil wel blijven prikkelen en uitdagen. Storytelling is in de visie van ConQuaestor een must-have competentie voor elke Business Controller.

Ben jij geïnteresseerd in het volgen van deze training? Wij houden je op de hoogte.

bel mij