Visualisatiesoftware: niet meer weg te denken! - ConQuaestor
Nieuws » Artikelen »

Visualisatiesoftware: niet meer weg te denken!

2 juli 2020 Max Rooimans
Het gebruik van visualisatiesoftware - ConQuaestor

De waarde van data binnen bedrijven neemt steeds verder toe. Voor het visualiseren van die data leunt lang niet elk bedrijf meer op Excel. Een sterk groeiend aantal organisaties gebruikt nu tools als Tableau, Power BI en QlikView. En de verwachting is dat de datavisualisatiemarkt tussen 2020 en 2025 jaarlijks nog eens met 9% zal groeien. Zelf heb ik het afgelopen jaar leerzame ervaringen opgedaan met Tableau.

Gebruikerservaring as simple as Apple

De gebruikerservaring van Tableau laat zich vergelijken met die van Apple. De interface is simpel en biedt een beperkt aantal tools om overzichtelijk te blijven. Het grootste deel van de eindgebruikers heeft daar genoeg aan. Om het eenvoudig te houden, hebben ze dus niet de volledige controle. Dat maakt Tableau wel laagdrempelig: je maakt snel duidelijke en visueel aantrekkelijke visualisaties.

Maar dit betekent ook dat sommige taken, waarvan je verwacht ze binnen een paar klikken te doen, behoorlijk lastig of gewoon niet mogelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is het toevoegen van conditionele opmaak van de tekst in een tabel. Vanuit Excel ben je gewend cellen te selecteren en vervolgens via de knop ‘conditionele opmaak’ regels op te stellen. Met Tableau heb ik lang moeten zoeken op het community forum naar een omslachtige oplossing van vier pagina’s tekst.

Actief Tableau community forum

Dit brengt me meteen op een belangrijk pluspunt van Tableau: de community. Het community forum is uitgebreid en actief in het posten van vragen en oplossingen. Als je vastloopt, is de kans groot dat er iemand is geweest met hetzelfde probleem en dat iemand anders daar een oplossing voor heeft beschreven. Problemen zul je met iedere visualisatietool tegenkomen, maar bij Tableau zijn er dan vrijwel altijd ook oplossingen.

Big data visualiseren

Andere grote voordelen van Tableau in mijn ogen, zijn de mogelijkheid om met big data te werken en het gemak waarmee je visualisaties maakt. Zo zijn miljoenen regels aan data voor Excel simpelweg te veel, maar in Tableau kun je deze zonder problemen inladen en gebruiken. De limieten liggen in dit geval bij de inrichting van je eigen database.

Dashboard in no-time

Het is ook mogelijk zelf SQL-queries te schrijven en aan te passen in Tableau. Op die manier haal je data op precies zoals je dat wilt. Daarna selecteer je een aantal van de standaardvisualisaties en heb je in no-time een dashboard. Voor de meeste gebruikers van Tableau is tijdswinst dan ook het voornaamste pluspunt, in vergelijking met Excel.

Verder biedt Tableau de mogelijkheid om geografische data te visualiseren in een landkaart. Heb je bijvoorbeeld bij salesdata de lengte- en breedtegraden van je verkooppunten? Dan is het maken van een interactieve landkaart met die verkoopdata net zo makkelijk als iedere andere visualisatie.

Geen programmeerkennis nodig

De wet van ‘garbage in garbage out’ geldt ook voor Tableau. Je moet dus zorgen dat de data die je aan Tableau koppelt de juiste vorm hebben en ook juist zijn. Maar met Tableau zelf kun je data niet manipuleren of opschonen. Wel is er sinds 2018 Tableau Prep. Daarmee is het mogelijk data op te schonen en om te vormen en daarna tot een dashboard te maken in Tableau.

Zelf met BI aan de slag

Zo wordt datavisualisatie steeds toegankelijker: je hebt geen programmeerkennis meer nodig om data uit een database om te zetten naar een dashboard. Ik verwacht dat deze trend zich zal voortzetten en dat daardoor steeds meer mensen met BI aan het werk zullen gaan.

Ook aan de slag met datavisualisatie?

Boudewijn van den Dool, ConQuaestor
Boudewijn van den Dool
Manager Competence Center Business Analytics

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.