College over de toekomst van Business Control - ConQuaestor
Nieuws » Artikelen »

College over de toekomst van Business Control

17 december 2019 Thiemo Zeeman
Business Control - de diepte in met een collegereeks op Nyenrode

De diepte in met een collegereeks over de toekomst van Business Control

Bij ConQuaestor krijg ik de ruimte mijn kennis te verdiepen als Business Controller. Dat is een van de redenen waarom ik zo’n anderhalf jaar geleden ben overgestapt van een ander detacheringsbedrijf. Via de Nyenrode Business Universiteit heb ik een interessante reeks van zes colleges gevolgd over Business Control. De colleges gingen over de ontwikkelingen in het vak, waar het naartoe gaat en hoe je daar als Business Controller mee omgaat.

Leiderschap en vertrouwen als Business Controller

De onderwerpen waren heel divers. Eén topic was de transitie van een lineaire naar een circulaire economie en de inzet van nieuwe technologieën daarbij. Ook agile werken kwam aan bod: korte, haalbare doelen stellen om snel door te kunnen bouwen. Andere onderwerpen waren risicomanagement en de ‘smart society’. Risicomanagement gaat over risico gestuurd werken en hoe je daar als Business Controller leiding aan geeft. Hoe je voor vertrouwen zorgt in een wereld waarin steeds meer op algoritmes en data wordt gestuurd.

Omgaan met finance robotisering

Er was ook een college over het bedenken van businessstrategieën om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Zo zal kunstmatige intelligentie of artificial intelligence steeds belangrijker worden. Steeds meer processen worden gerobotiseerd, ook administratieve taken. Controllers moeten zich hierop instellen en mogen de boot niet missen. Het is belangrijk om op de juiste manier invulling te geven aan deze ontwikkeling, zodat ze waarde blijven toevoegen voor klanten.

Weten wat er speelt als Business Controller

Om nu én straks een goede Business Controller te zijn, heb je bepaalde eigenschappen nodig. Dat kwam eveneens aan de orde tijdens één van de colleges. De belangrijkste eigenschappen zijn bevlogenheid, aanpassingsvermogen, absorptievermogen, nieuwsgierigheid, intrinsieke en extrinsieke motivatie en toewijding. Als je een leidinggevende positie als Business Controller hebt, is het van belang precies te weten wat er speelt in je team en je organisatie. “Moet ik instappen of acteer ik meer op de achtergrond” is een vraag waar een Business Controller mee bezig dient te zijn om doelstellingen te behalen.

Verder studeren als Business Controller

Deze collegereeks heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Deze kennis kan ik ook in de praktijk inzetten, door klanten te adviseren over wat eraan gaat komen en hoe ze zich daarop kunnen voorbereiden. Ben je geïnteresseerd in Business Control en wil je je ontwikkelen op dit gebied, dan zijn deze colleges echt een aanrader. Voor mij is de volgende opleidingsstap een studie post-HBO Business Control, die ik naast mijn werk via ConQuaestor ga volgen.

bel mij