Data Driven Decision Making Roadmap - ConQuaestor
Business Analytics & Reporting » Data Driven Decision Making Roadmap

Data Driven Decision Making Roadmap

Data Driven Decision Making Process

DATA DRIVEN DECISION MAKING SLEUTEL TOT SUCCES

Data. Organisaties beschikken tegenwoordig over enorme hoeveelheden en elke dag wordt deze berg aan data groter. Dit zal voor weinigen nog nieuws zijn. Velen worstelen echter nog met de vraag hoe ervoor te zorgen dat deze data efficiënt en strategisch kan worden ingezet. Tot het moment dat data goed is geïntegreerd, is de meerwaarde immers beperkt. Geen beslissingen nemen op basis van onderbuikgevoel en onduidelijke Excel sheets, maar beslissingen nemen op basis van objectieve feiten en vernieuwende inzichten. Dit is voor velen het ultieme doel. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe maak je Data Driven Decision Making tot de sleutel van succes? ConQuaestor heeft daarvoor een roadmap ontwikkeld, waarmee organisaties hun ambities op het gebied van data kunnen waarmaken.

Begin vandaag nog aan data driven decision making

Er wordt vaak nogal ingewikkeld gedaan over Business Analytics en Data Driven Decision Making. Vanwege vrees voor hoge investeringen in IT infrastructuur. Of door de gedachte dat men niet over de juiste kennis beschikt, wordt de echte actie uitgesteld. Niet nodig! Begin zo snel mogelijk. Je hoeft niet de hele roadmap te doen je kan al beginnen met enkele elementen. Begin vandaag nog en maak daarbij gebruik van de volgende stappen:

 1. Start met een workshop van ConQuaestor waarin een analyse wordt gemaakt van de data mogelijkheden, behoeften en toepassingen.
 2. Welke data producten uit de eerste analyse fase voegen de meeste waarde toe?
 3. Prioriteer en zoom in op het onderwerp met meest toegevoegde waarde middels analyse van beschikbare data.
 4. Ontwikkelen van een Proof Of Concept (POC) tijdens een One week report make-over (1WRM) of een prototype van een data product.

Business Analytics

> Insights

+ Storytelling

= Impact

Business Analytics

Meer waarde halen uit data. Daar draait het om bij Business Analytics. Iedereen weet dat organisaties steeds meer ‘data driven’ moeten worden. Organisaties gaan veranderen en de finance functie ziet er over een aantal jaar heel anders uit dan nu. Om daar op een goede manier mee om te gaan, heb je wel de juiste mensen nodig. Het competence centre Business Analytics en Reporting bestaat uit professionals met een mening over Analytics, die een leidende rol gaan spelen in de transformatie naar meer data gedrevenheid. Consultants met standaard BI Tooling in hun bagage, kennis van finance en die niet bang zijn om hun tanden te zetten in een flinke ‘bak’ data.

$img_alt

Data Literacy

 • Combineren van verschillende data sets
 • Verrijken van data
 • Data cleaning

Nieuwe tooling, meer mogelijkheden

Veel financials zoeken voor oplossingen om hun rapportageprocessen te optimaliseren nog vaak in Excel. Maar tegenwoordig is er zo veel meer mogelijk, met veel betere resultaten en vernieuwde inzichten tot gevolg. Bijvoorbeeld met nieuwe tools, zoals Power BI, Power Pivot, Tableau, R en Python.

CONSULTANTS VAN CONQUAESTOR ZIJN GOED IN EXCEL MAAR KUNNEN OOK GOED OVERWEG MET NIEUWE TOOLING

ConQuaestor brengt organisaties verder met kennis over nieuwe tooling.

$img_alt

Analytics

 • Predictive modeling
 • Statistiek

Analytics om in de toekomst succesvol te blijven

Om goed te kunnen voorspellen, is het essentieel om ook goed te begrijpen hoe resultaten uit het verleden tot stand zijn gekomen. Het helpt dan enorm als er voldoende statistische kennis beschikbaar is. Met modellen en algoritmes kun je de toekomst voorspellen en bedrijfsrisico’s vroegtijdig signaleren om er doeltreffend op in te kunnen spelen (ook wel predictive analytics). Competenties die onontbeerlijk zijn om in de toekomst succesvol te blijven.

CONSULTANTS VAN CONQUAESTOR ZIJN VOORSPELLERS

ConQuaestor haalt meer informatie uit uw data door statistische analyses toe te passen.

$img_alt

Machine Learning

 • Geavanceerde tooling zoals R en Python

Machine learning verandert de wereld

De mogelijkheden om machine learning in te zetten lijken eindeloos. Computers communiceren nu al met mensen door gebruik te maken van algoritmes (chatbots, Siri, e.d.). Zelfrijdende auto’s, het schrijven en publiceren van verslagen en statistieken van sportwedstrijden, checken van e-mails op spam of phishing en het tijdig diagnosticeren van zieke patiënten worden bijna al gewoon. Op de finance afdeling kan machine learning bijvoorbeeld worden ingezet voor het detecteren van verkeerde journaalposten, het bepalen van kredietrisico, het detecteren van fraude, of het voorspellen van de kans dat een openstaande post zal worden terugbetaald.

CONSULTANTS VAN CONQUAESTOR SCHRIJVEN ALGORITMES

ConQuaestor ondersteunt met machine learning projecten.

$img_alt

Visualisation

 • Betere visuals
 • Visualisation guidelines
 • Dashboard design

Een plaatje vertelt vaak meer dan duizend cijfers

Om effectief gebruik te maken van alle beschikbare informatie is er datavisualisatie; een overzichtelijke weergave van data. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat mensen beelden sneller opnemen dan tekst. Er zijn drie belangrijke voordelen: 1. beter te begrijpen, 2. sneller inzicht, 3. makkelijker om trends te ontdekken. Het visualiseren van data kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van mooie lijndiagrammen, scatterplots en heatmaps in dashboards.

Visualisatie geeft nieuwe inzichten en zorgt ervoor dat deze sneller worden geïnterpreteerd, dan grote tabellen met heel veel cijfers.

CONSULTANTS VAN CONQUAESTOR ONTWIKKELEN VISUALISATIES

ConQuaestor ontrafelt complexe situaties met visualisatie

$img_alt

Dashboarding

 • Interactieve dashboards zoals:
 • Power BI
 • Tableau

Het ontwikkelen van een dashboard is de perfecte testcase

Implementeren van dashboards kan veel voordelen hebben. Zo worden de rapportages dynamisch in plaats van statisch, wordt er veel meer gebruik gemaakt van de visuals en kan er over veel meer data worden beschikt dan in Excel, Powerpoint, of PDF mogelijk is. Er is nog een belangrijk voordeel dat vaak over het hoofd wordt gezien. Een dashboarding tool kan alleen maar succesvol zijn, wanneer de back-end (zoals datakwaliteit, processen, infrastructuur en eenduidige KPI’s) goed op orde zijn. Een dashboard traject kan dan ook een heel goede testcase zijn om mogelijke issues te onthullen.

CONSULTANTS VAN CONQUAESTOR ZIJN DASHBOARD SPECIALISTEN

ConQuaestor verbetert rapportage processen met dashboards.

$img_alt

RPA

 • Automatiseren van repeterende taken met RPA software zoals MSautomate, Blueprism of UIpath

Robots leveren snel winst op

Het automatiseren van repeterende activiteiten levert al heel snel veel winst op. Veel financials zijn een groot deel van hun tijd bezig met het verzamelen van data en het maken van het rapportages. Het echte analyse werk schiet er dan vaak bij in, omdat het rapportagewerk veel tijd kost. Dat is zonde. Een rapport maken voegt weinig waarde toe, diepgravende analyses des te meer. Er is op dit moment heel veel mogelijk met standaard software om repeterende taken te automatiseren met robots (RPA). Als de robot eenmaal draait, blijft er meer tijd over voor meer interessante, uitdagende en waardevollere werkzaamheden.

CONSULTANTS VAN CONQUAESTOR ONTWERPEN ROBOTS

ConQuaestor bespaart tijd voor analyses die echt waarde toevoegen

$img_alt

> Insights

Inzichten voor betere besluitvorming

Meer data, meer inzicht. Klinkt logisch, maar dat is het niet. Er zijn tal van competenties noodzakelijk om de waardevolle informatie uit data te kunnen halen. ConQuaestor heeft deze skills in huis, waarmee u ervoor kunt zorgen dat u echt meer waarde haalt uit uw data. Meer inzicht, sneller of nieuw inzicht voor betere besluitvorming.

CONSULTANTS VAN CONQUAESTOR BRENGEN INZICHT

ConQuaestor helpt organisaties vooruit met betere besluitvorming.

$img_alt

+ Storytelling

Impact door storytelling

Om echt impact te kunnen hebben, heeft een nieuw inzicht een goed verhaal nodig. Het gebeurt namelijk nog maar al te vaak dat hele waardevolle nieuwe inzichten niets (of weinig) te weeg brengen in een organisatie. Dat is zonde. En een gemiste kans bovendien. Een goed verhaal maken, is vaak ‘the last mile’; de laatste stap die nog nodig is om echt impact te maken.

CONSULTANTS VAN CONQUAESTOR ZIJN STORYTELLERS

ConQuaestor helpt organisaties vooruit door impact te realiseren met nieuwe inzichten.

$img_alt

= Impact

Besluitvorming met impact

Om het niveau van besluitvorming te verbeteren, is het gebruik maken van meer data onvermijdelijk. Het is goed om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan en er veel ervaring mee op te doen. Fail fast, learn faster.

CONSULTANTS VAN CONQUAESTOR VOOR BLIJVENDE IMPACT

ConQuaestor helpt bedrijven om meer waarde te halen uit hun data

Neem contact op met onze specialist

Frans Peek, ConQuaestor
Frans Peek
Business Manager/Manager ZZP-Community

Bel mij terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.