Business Analytics: Fail fast, Learn faster

Business Analytics is hot and happening. Iedereen heeft het er over en lijkt druk te zijn met dit onderwerp met seminars, workshops, masterclasses en het schrijven (en lezen) van artikelen op websites en in vakliteratuur. Op dit moment is het toverwoord ‘data driven’ en organisaties proberen dit te implementeren in de dagelijkse werkzaamheden.

Maar hoeveel voorbeelden van succesvolle ‘data driven’ implementaties zien we nu eigenlijk terug?

Er zijn natuurlijk wel een aantal aansprekende voorbeelden, maar het lijkt er ook op dat er bij organisaties nog veel koudwatervrees bestaat ten aanzien van Business Analytics. Zo van, we hebben ons in het onderwerp verdiept, maar het is niks voor ons, want onze processen zijn niet zo complex, of wij hebben niet zo veel data, of wij hebben de juiste competenties niet in huis. Ook horen we geregeld, ja we zijn er mee bezig, maar we krijgen de business case niet rond. Op een bepaald moment lijkt er een soort impasse te ontstaan.

Hoe zou dat toch komen?

Tijdens de masterclass van Digital Finance gaan we in op deze vraag en leveren we vooral praktische suggesties voor het doorbreken van deze impasse.

We bespreken een voorbeeld uit onze praktijk. Hoe zou Analytics bijvoorbeeld toegepast kunnen worden binnen debiteuren beheer? Het Accounts Receivable proces blijkt zeer geschikt voor een mooi Analytics project. Afgebakend, dus overzichtelijk. Niet al te veel complexe data en daardoor goed te begrijpen. Een hele mooie eerste test, want het blijkt dat er al een zeer gedegen fundament voor Analytics ontstaat als je een aantal stappen gestructureerd uitvoert.

De eerste stap is: begin! Niet langer wachten, geen plannen meer maken, geen business cases meer opstellen. Begin. Ga van start en doe ervaring op. Uiteraard kun je beter niet te groot beginnen. Maak het project overzichtelijk, leer van de ervaringen en dan schrijft die roadmap zichzelf.

Beginnen, dat is de eerste stap die wij adviseren om de impasse te doorbreken. Wilt u meer weten over deze eerste stap en eventuele vervolgstappen op de Analytics Journey, kom dan naar de Masterclass Digital Finance op 20 juni in landhuis de Reehorst.

 

Over dit artikel

  • Door: Redactie
  • Datum: 15 mei, 2018
  • Leestijd: 3 minuten
Meer weten?

Zou je meer willen weten over dit artikel?


  • Ik heb een vraag over Finance Transformation!

    Wil je meer weten over Finance transformation en wil je in contact komen met Guido Vrencken? Vul de velden hieronder in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug.