"Hoe kom je tot een efficiënter luchtruim" - ConQuaestor
Academy » Artikelen »

Een efficiënter en veiliger gebruik van het luchtruim?

22 augustus 2018 Mischa Vincenten
Artikel Mischa Vincenten

Innovatie behoort tot de orde van de dag. Ter land, ter zee en ja…, ook in de lucht. Single European Sky (SES) is een programma vanuit de Europese commissie, waarmee getracht wordt op innovatieve wijze tot een veiliger en efficiënter luchtruim te komen. SESAR (Single European Sky Aeronautical Research) is een programma aan de technologische kant van de SES. Eén van de doelstellingen van dit programma is om tot een gemeenschappelijke Europese luchtverkeersleiding te komen en zo de huidige versnippering van de verantwoordelijkheden voor het Europese luchtruim op te lossen.

Schiphol, als één van de belangrijkste luchthavens van Europa, is uiteraard aangehaakt bij dit programma. De Europese commissie vindt het erg belangrijk dat de primaire luchthavens in Europa een bijdrage leveren en daarom worden er vrij aanzienlijke subsidies ter beschikking gesteld om de complexe onderzoeksprogramma’s mee op te starten. Deze geldstromen maken het voor Schiphol mogelijk om meer tijd en geld te investeren in innovatieve onderzoeken die bijdragen aan een veiliger en efficiënter luchtruim.

Om in aanmerking te komen voor deze subsidies dient Schiphol wel een correcte administratie te voeren. Belangrijk hierbij is dat alle toegerekende kosten goed te herleiden zijn. Om tot een correcte en volledige administratie te komen heb ik veel werk verzet, en hiervoor ben ik werkzaam geweest op de afdeling Group Control. Daarnaast had ik continu contact met de administratie en de mensen in de business. De druk was hoog, want bij aanvang was er nog niet zoveel geregeld. Daar moest snel verandering in komen, want een incorrecte of onvolledige administratie betekent mogelijk het mislopen van subsidies.

Ik heb sterke subsidiefiles opgebouwd en de eerste stappen gezet om administratieve processen te automatiseren en/of optimaliseren. Deze opdracht heeft mij veel opgeleverd, zo heb ik voor het eerst in mijn carrière langere tijd bij een grote organisatie meegedraaid en daarbij mijn Excel-vaardigheden op kunnen poetsen.

– Mischa Vincenten

Finance Trainee

bel mij