Digital Finance Transformation - ConQuaestor
Academy » Artikelen »

Digital Finance Transformation

21 november 2018
Digital Finance Transformation

Leiderschap en adoptie als key-succesfactoren

28 november organiseert ConQuaestor de Masterclass Digital Finance Transformation. Deze masterclass is onderdeel van de serie ronde tafels Finance Transformation (met eerder onder andere Kees Dubbelboer, ex-Alliander, en Coen Rijnders, ex-Schiphol Groep). Deze keer is er gekozen voor KPN en DSM; koplopers in de implementatie van de digital journey. Bart Meussen van KPN benadrukt het belang van een brede benadering van finance: “voor de ‘Financial’ van de toekomst is kennis van Finance alleen niet goed genoeg meer.”

Proces excellence is voor alle finance professionals van belang, omdat veel van onze opdrachtgevers hier dagelijks mee bezig zijn. Volgens Peter Graus van DSM zijn robots tegenwoordig een essentieel onderdeel van finance services: “het leveren van excellente Finance Services vereist het opnemen van robots in je finance-team.”

Digital Finance Transformation biedt kansen in de gehele Financeketen. Een voorbeeld is de transformatie van manueel- en papiergedreven processen, zoals accounts payable reconciliatie, met behulp van robotic proces automation. Dit leidt tot betere bedrijfsbeslissingen, door de voorspellende analytics-informatie. De gehele keten wordt sterker door de onderlinge verbinding tussen de schakels te verbeteren: Financial Planning & Control heeft meer waarde als Finance Services tijdige, juiste en goed toegankelijke informatie biedt. Er bestaat geen project control zonder online voortgangsinformatie (financieel en niet-financieel) en Business Control kan bijvoorbeeld een grotere bijdrage leveren aan businessbeslissingen als het kan steunen op de analyse-informatie vanuit Financial Planning en Control. De key-succesfactoren hiervoor zijn leiderschap en adoptie. In onze masterclass besteden we veel aandacht aan de rol die finance leiders willen spelen in deze transformatie en hoe zij hun eigen finance-organisatie hierin kunnen meekrijgen. Hieronder wordt verder uitgelegd op wat voor manier deze key-succesfactoren invloed hebben op de Digital Finance Transformation.

Leiderschap – De rol van het finance leadership

Bij ConQuaestor zien wij leiderschap als kernfactor van een succesvolle Digital Finance Transformation. In onze masterclass wordt er daarom veel aandacht besteed aan de rol van de finance leider. Zo wordt er gekeken of een organisatie voldoende toekomstproof is en of leiders het aandurven om de performance van hun finance-team ook op factoren als teamsamenwerking, innovatie- en slagkracht te beoordelen. Digital Finance Transformatie start volgens ons met een transformatie van het leiderschap. Het belangrijkste vervolg hierop is adoptie.

Adoptie – De eigen finance-organisatie meekrijgen

Adoptie betekent volgens ons voorbij de ‘Siegfriedlinie’ denken; door belemmeringen om te buigen in kansen. Hierbij moet gekeken worden hoe een digitale transformatie kan helpen met de vraagstukken waar een organisatie tegenaan loopt. Waar zit de toegevoegde waarde? Wat voor kansen biedt een digital transformation voor finance professionals? Zijn zij klaar voor toekomstige rollen waarin de nadruk meer zal liggen op inzicht (analytics) en toegevoegde waarde (rol in businessbeslissingen)? In een continu lerende organisatie zoeken finance professionals de uitdaging van de transformatie op. In onze masterclass leert u de huidige situatie in uw organisatie beter te begrijpen en deze om te zetten naar een Digital Finance transformatie roadmap. Zo bevatten processen die suboptimaal verlopen vaak de sleutel tot een hoog rendement op het gebied van digitalisering. Digital Transformation gaat hand in hand met verandermanagement.

Interesse?

Wilt u meer weten over de Digital Finance Transformation? Wees er dan snel bij; er zijn nog enkele plekken voor finance executives beschikbaar in de Conquaestor Masterclass Digital Finance Transformation op 28 november. Bart Meussen, leider Finance Transformation bij KPN, deelt de ervaringen en best practices van de KPN digital finance journey. Peter Graus, projectmanager bij DSM, deelt de ervaringen en best practices van hun Finance Robotics-implementatie.

Masterclass Digital Finance Transformation

Conquaestor leidt Finance Professionals op om blijvende impact en toegevoegde waarde te leveren bij haar opdrachtgevers. Wij omarmen het thema Finance Transformation in het Competence Center Finance Transformation.

bel mij